Życie z Hashimoto

Aktualizacja: 22 kwi 2019


orzechy magnez dieta Hashimoto

Życie z Hashimoto


Choroba Hashimoto, to przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy, które w konsekwencji prowadzi do zniszczenia tego organu. W miarę postępowania procesu niszczenia gruczołu, poprzez produkowane przez nasz organizm przeciwciał, dochodzi do coraz mniejszej produkcji hormonów tarczycy. Stan ten odzwierciedla podwyższone stężenie hormonu TSH, który bierze udział w regulacji wydzielania trójjodotryniny (T3) i tyroksyny (T4) przez tarczycę. Nazwa choroby pochodzi od japońskiego lekarza Hakaru Hashimoto, który jak pierwszy zaobserwował i opisał tę chorobę w 1912 roku.


Mechanizm choroby


Szacuje się, że ok 90% osób z niedoczynnością tarczycy, ma w rzeczywistości chorobę Hashimoto. Jest to choroba o podłożu autoimmunologicznym, co oznacza, że nasz układ odpornościowy wytwarza przeciwciała (immunoglobuliny) skierowane przeciwko własnym tkankom, w tym przypadku przeciwko tarczycy.

Przeciwciała wywołują permanentny stan zapalny w gruczole tarczycy, co w konsekwencji może prowadzić do całkowitego zniszczenia tego organu i tym samym braku produkcji hormonów T3 i T4.

Niedoczynność tarczycy niesie ze sobą wiele negatywnych konsekwencji związanych z funkcjonowaniem całego organizmu. Wynikają one chociażby z tego, że każda komórka w organizmie posiada receptor dla hormonów tarczycy, które pełnią ważną role w wielu podstawowych procesach - regulują podstawowe tempo metabolizmu oraz temperaturę ciała.


Symptomy


W przypadku niedoczynności tarczycy możemy zaobserwować wiele objawów: permanentne zmęczenie, zwiększenie masy ciała, podwyższenie stężenia cholesterolu, anemia, uczucie zimna, osłabienie, zaparcia, przygnębienie, urazy kości, wahania poziomu cukru we krwi. Bardzo istotne jest zrozumienie, że niedoczynność tarczycy to bardzo poważny problem, dotykający cały nasz organizm.


Druga twarz choroby Hashimoto


W związku z tym, ze w chorobie Hashimoto, występuje niedobór hormonów tarczycy, logiczne jest, że dostarczenie ich w postaci farmakologicznej, powinno wystarczyć i znacznie poprawić stan pacjenta. Jednak w praktyce, nie zawsze to wystarcza. Pamiętajmy, że Hashimoto jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym, co oznacza, że musimy znaleźć przyczynę wywołującą przewlekły stan zapalny w naszym organizmie. To, że w danym momencie układ odpornościowy atakuje nasza tarczycę, nie oznacza, że za chwilę nie zaatakuje w innym miejscu (trzustka, stawy, neurony, enzymy). Z tego powodu najważniejszym działaniem, jest wyciszenie stanu zapalnego w organizmie.


Uwaga na gluten


Wiele badań wskazuje na silną korelacje pomiędzy chorobami o podłożu autoimmunologicznym, w tym Hashimoto, a nietolerancją glutenu.

Związek ten jest na tyle silny, że naukowcy sugerują, by każdy pacjent ze zdiagnozowaną autoimmunologiczną chorobą tarczycy, był poddawany badaniu na nietolerancje glutenu. Prawdopodobnie przyczyna tkwi w błędnym identyfikowaniu przez nasz układ immunologiczny białka glutenu i komórek tarczycy. Okazuje się, ze struktura molekularna gliadyny (białka glutenu), jest niezwykle podobna do tych w komórkach gruczołu tarczowego. W momencie, gdy gluten przedostaje się przez barierę jelitową do krwi, co wynika z nieszczelności jelit, dochodzi do w pełni uzasadnionego ataku na białko gliadyny. Niestety przez pomyłkę atakowane są również komórki tarczycy. Z tego powodu, osoby cierpiące na chorobę autoimmunologiczną powinny całkowicie wykluczyć gluten z diety. W niektórych przypadkach, wystarczają śladowe ilości glutenu, by wywołać odpowiedź immunologiczną. Oczywiście, są dostępne testy laboratoryjne diagnozujące nietolerancje glutenu, jednak te powszechnie dostępne, nie są w stanie w pełni wykryć nietolerancji glutenu we wszystkich stadiach choroby. Są one świetnym narzędziem do wykrycia przeciwciał, ale w ostatnim stadium celiakii (3b, 3c w skali 1, 2, 3a, 3b, 3c), kiedy dochodzi do znacznej nieszczelności jelitowej. Z tego powodu, nadal podstawowym rozwiązaniem pozostaje dieta eliminacyjna. Oznacza to całkowitą eliminacje glutenu z diety na 3 miesiące, a następnie wprowadzenie go ponownie. Jeżeli symptomy choroby ustąpiły podczas eliminacji glutenu, zaś ponownie powróciły po jego wprowadzeniu do diety, wskazuje to, na nietolerowanie tego białka.


Pozostali winowajcy


W wielu przypadkach, wykluczenie glutenu wystarcza, by zahamować proces zapalny w organizmie, a stan pacjentów ulega znacznej poprawie. Jednak w niektórych przypadkach, trzeba iść o krok dalej. Okazuje się, że niektóre zboża (kukurydza, owies, ryż, proso) mają bardzo zbliżoną budowę białka do glutenu i również wywołują odpow