Białka roślinne - fasole

Aktualizacja: 24 cze 2019


fasole, źródło białka

Fasole są jednym z 10 najbogatszych źródeł białka pochodzenia roślinnego, które są równie wartościowe jak białka pochodzenia zwierzęcego. Nasz organizm nie różnicuje białek ze względu na ich pochodzenie ;)


Białko roślinne – co kryją w sobie fasole?


Jest wiele odmian fasoli- czarna, biała, pinto i inne – ale wszystkie one mają jedną cechę wspólną – zawierają dużą ilość białka. Jest to cenne białko roślinne. I tak na przykład 2 szklanki fasoli kidney zawierają około 26 g białka. Można je kupować suche i moczyć przed gotowaniem – zalecane, lub kupować w słoikach już ugotowane.


Ciastka z czarnej fasoli

Czas przygotowania: 5 minut, pieczenie 35 minut, 4 porcje

ciastka, wytrawne, ciastka z fasoli, białko roślinne

Składniki:


3 szklanki ugotowanej, odsączonej czarnej fasoli

2 jajka

¼ pokruszonego białego sera

2 łyżki oliwy z oliwek

¼ szklanki posiekanej czerwonej cebuli

2 łyżki posiekanego czosnku