Białko roślinne - orzechy
Aktualizacja: 24 cze 2019

Czy białko roślinne jest tak samo wartościowe jak nabiał? Białka są znane jako podstawowy budulec żywych organizmów. W organizmie ludzkim rozkładają się na aminokwasy, które stymulują wzrost i procesy odbudowy. Białka wymagają również dłuższego niż węglowodany czasu dla ich strawienia, co powoduje, że dłużej czujemy się syci, najedzeni dzięki mniejszej ilości kalorii – istotne dla osób próbujących zrzucić wagę. Czy białko roślinne może zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu na proteiny? Poznajcie produkty, które zawierają białko roślinne w dużych ilościach – orzechy.
Prawdopodobnie wiecie, że produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, jajka i nabiał – są bardzo dobrym źródłem białka. Mogą być jednak jednocześnie bogate w tłuszcze nasycone i cholesterol.
Orzechy i masła orzechowe
Wszystkie orzechy zawierają zarówno zdrowe tłuszcze, jak i białko, co czyni z nich wartościowy i niezbędny składnik diety. Ale ponieważ są wysokokaloryczne – migdały, nerkowce i pistacje zawierają w 100 gramach ok. 550 kcal i 17 g białka- wybieraj mieszankę orzechów surowych lub prażonych. Masła orzechowe, jak masło z orzeszków ziemnych lub masło migdałowe są również pierwszorzędnym sposobem na dostarczenie organizmowi potrzebnych protein.
Najlepsze jest masło, które zawiera jak najmniej składników- tylko orzechy i ewentualnie sól
Ciasteczka z masła orzechowego
Czas przygotowania: 45 minut, ok. 20 ciastek – 20 porcji

Składniki:
½ szklanki suszonych daktyli bez pestek
1 ½ szklanki migdałów
¼ szklanki masła migdałowego
2 łyżki syropu klonowego
¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego
¼ łyżeczki cynamonu
1 szklanka suszonych wiśni lub żurawiny
½ szklanka płatków owsianych
Przygotowanie:
Zblenduj pierwsze 6 składników na gładką masę. Jeżeli zajdzie potrzeba dodaj łyżeczkę wody, tak aby masa była spójna i trzymała się razem. Dodaj wiśnie i płatki owsiane i mieszaj w trybie pulsowania.
Zagnieć ciastka w formie kulki i rozpłaszcz ją na papierze pergaminowym. Przykryj i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Można przechowywać około tygodnia.
Składniki odżywcze w jednej porcji:
Kalorie 128 kcal
Tłuszcze 7 g
Białko 4 g
Węglowodany 14 g
Błonnik 4 g
Cholesterol 0 mg
Sód 7 mg