Białko roślinne - zielony groszek

Aktualizacja: 24 cze 2019



groszek zielony, białko, źródło białka roślinnego

Czy białko roślinne jest tak samo wartościowe jak białka pochodzenia zwierzęcego? Nasz organizm nie dyskryminuje białka ze względu na jego pochodzenie. W organizmie ludzkim każde białko rozkłada się na aminokwasy, które stymulują wzrost i procesy odbudowy komórek. Białka wymagają dłuższego niż węglowodany czasu dla ich strawienia, co powoduje, że dłużej czujemy się syci, najedzeni mimo mniejszej ilości kalorii – istotne dla osób próbujących zrzucić wagę. Czy białko roślinne może zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu na proteiny? Znamy produkty, które zawierają białko roślinne w dużych ilościach – groszek zielony.


Zielony groszek


groszek zielony, bogate źródło białka

Wszystkie rośliny strączkowe są dobrym źródłem białka roślinnego i groszek tutaj nie jest wyjątkiem. Jedna szklanka groszku zawiera 7,9 g – mniej więcej tyle samo, co kubek mleka. Dla odniesienia- kobiety potrzebują ok. 46 g białka dziennie, mężczyźni – 56 g. Mamy dla Ciebie dodatkowe informacje na temat zasad zdrowej diety . Jeżeli nie przepadacie za groszkiem serwowanym jako danie, można spróbować zrobić groszkowe pesto – zblendować mrożony groszek, prażone orzeszki piniowe, świeżą miętę, oliwę z oliwek i ser emilgrana. Świetne do makaronu!


Hummus z zielonego groszku


Czas przygotowania: 10 minut, 4 porcje