Brokuły lekiem na stany zapalne

Aktualizacja: 22 kwi 2019


Wszyscy wiemy, jak wartościowe są brokuły, ile zawierają dobrych składników odżywczych.


Duże ilości błonnika, kwasu foliowego, witaminy A i C oraz flawonoid kaempferol o silnym działaniu przeciwzapalnym, który pomaga w walce z nowotworami oraz chorobami serca.

Zita Steyn, autorka książki Jedz więcej zielonego postawiła sobie za cel opracować jak najwięcej receptur pysznych dań zawierających duże ilości zielonych warzyw.  W tym przepisie połączyła pieczone brokuły ze wspaniałymi antyutleniaczami- kolendrą i pietruszką oraz bogatą w błonnik białą fasolą tworząc pyszny, zdrowy dip.


Staraj się podawać go na przystawkę. Badania pokazują, że dzieci chętnie zjadają takie pasty, aby zaspokoić głód. W ten sposób znacząco zwiększają liczbę przyswajanych dobrych składników odżywczych.


Często jest to początek dobrych nawyków jedzeniowych. Takie dzieci mają tendencje do zjadania większej ilości warzyw w czasie posiłków.


W wersji wegańskiej należy zastąpić jogurt mlekiem kokosowym lub jogurtem sojowym.



Dip z pieczonych brokułów

Przepis na większą miskę

Składniki

1 cały ząbek nieobranego czosnku przecięty na pół

60 ml oliwy extra-virgin

1 średni brokuł

175g ugotowanej białej fasoli

1 pęczek pietruszki

1 pęczek kolendry

60 ml jogurtu (koziego lub krowiego)

sól morska i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie


Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Natrzyj czosnek oliwą, posól, popieprz i zawiń w folię. Odłóż na bok. Umyj brokuły, podziel na cząstki i osusz. Rozłóż na papierze do pieczenia i skrop oliwą. Piecz brokuły i czosnek w piekarniku przez 20- 30 minut aż brokuły zmiękną, ale nie będą przypalone. Piecz dalej czosnek- około 45- 60 minut aż będzie miękki i łatwo usunie się jego skórkę. Włóż brokuły i czosnek do malaksera, dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku i zblenduj, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.


Konsystencję można regulować dodając wodę lub większą ilość jogurtu, według preferencji.



41 wyświetlenia1 komentarz