Czekolada - przysmak bogów

Aktualizacja: 24 cze 2019


czekolada, pyszności. zdrowe słodycze

Czekolada🙂

Już wkrótce Międzynarodowe Święto Czekolady. Jej miłośnicy nie muszą jednak czekać do 12-go kwietnia, by po nią sięgnąć.

Właściwie nikogo nie trzeba zachęcać do tego popularnego i chętnie spożywanego produktu. Różne legendy krążą na temat czekolady i wiele sprzecznych opinii wprowadza zamieszanie wśród jej miłośników. Spróbujmy wiec odkryć trochę tajemnic tego wyjątkowego przysmaku.

Interesują Cię ciekawostki na temat czekolady. Zapraszamy do czytania.


Skąd pochodzi czekolada?



ziarna kakao

Czekolada narodziła się w Amerce Południowej. Podstawowy surowiec, z którego jest produkowana pochodzi z drzewa kakaowca uprawianego obecnie w wielu krajach na różnych kontynentach (Afryce, Azji, Oceanii, Ameryce Środkowej i Południowej).

Potrzeba pięciu lat, aby zasadzony kakaowiec zaczął owocować. Zbiory odbywają się ręcznie dwa razy w roku, a z zebranych nasion pozyskuje się dobrze znane kakao, które stanowi surowiec do produkcji czekolady. Nazwa naukowa Theobroma cacao pochodzi od greckiego theobroma czyli “pokarmu bogów” i od słowa kakawa w języku Olmeków, prehistorycznych mieszkańców Meksyku. Produkt ten był wykorzystywany przez człowieka w zamierzchłych czasach: najstarsze ślady plantacji kakao znalezione przez archeologów datowane są na lata 1100-1400 p.n.e.. Właściwości zdrowotne kakao docenili już Majowie i Aztekowie: spożywali napój na bazie kakao doprawiony chili i wanilią.


Co nazywamy czekoladą?


Nie wszystkie czekolady są sobie równe. Ciemna, tzw. gorzka czekolada zawiera o wiele więcej kakao niż inne jej odmiany (co najmniej 35%).

Czekolada mleczna, oprócz kakao (min. 10%), zawiera również śmietanę lub inne produkty mleczne i wiekszą ilość cukru.

Biała czekolada składa się z masła kakaowego, cukru, produktów mlecznych i środków aromatyzujących. Nie jest więc czekoladą w pełnym tego słowa znaczeniu.


Właściwości czekolady


Media szeroko rozpisują się o zdrowotnych właściwościach czekolady. Jej reputacja rośnie, ponieważ coraz więcej badań sugeruje, że może mieć dobroczynny wpływ na zdrowie.


gorzka czekolada, czarna czekolada

W ciągu ostatnich 15 lat rośnie ilość badań poświęconych czekoladzie (a wraz z nimi ilość artykułów opublikowanych w recenzowanych czasopismach). Trzy wiodące uczelnie badawcze zajmujące się tą tematyką to Harvard, UC Davis i University of Minnesota, natomiast Nestle jest największym korporacyjną jednostką badającą czekoladę.

Ziarna kakao i produkty z nich pochodzące charakteryzują się wysoką wartością odżywczą: są bogate w witaminy, mikroelementy i zdrowe  tłuszcze. To co je wyróżnia to wysoka zawartość przeciwutleniaczy: zawierają więcej fenolowych przeciwutleniaczy niż większość pokarmów. Tutaj znajdziesz sześć faktów przytaczanych przez naukę na temat czekolady