Czekoladowe ciekawostki

Aktualizacja: 24 cze 2019


Z czekoladą wiąże się wiele ciekawych faktów, których być może nie znasz. Oto niektóre czekoladowe ciekawostki:


Pomimo swoich amazońskich korzeni, większość kakao – prawie 70% światowej produkcji – pochodzi z Afryki. Wybrzeże Kości Słoniowej jest największym producentem, dostarczającym około 1,6 miliona ton kakao rocznie.

Do wyprodukowania 450 gramów czekolady potrzebnych jest około 400 ziaren kakaowych.

Czekolada jest jedyną jadalną substancją, która topi się tuż poniżej temperatury ludzkiego ciała. Dlatego czekolada rozpuszcza się w ustach. Majowie wierzyli, że owoc kakaowca jest darem bogów. W czasach Majów ziarna kakao były używane jako waluta, ponieważ uznano, że jest warta więcej niż złoty pył.


Czekoladowe właściwości



Aztekowie uważali czekoladę za afrodyzjak. Ich cesarz Montezuma podobno spożywał codziennie około 50 filiżanek xocolatl- czekoladowego napoju, by zapewnić sobie odpowiednią formę na seksualne schadzki. Czekolada dotarła do Europy dzięki hiszpańskim zakonnikom, którzy zabrali ją do różnych klasztorów i początkowo spożywali ją w formie słodkich, gorących, czekoladowych napojów. Wiele znanych osób było miłośnikami czekolady. Marie Antoinette uwielbiała czekoladę, więc często podawano ją w pałacu wersalskim jako napój-afrodyzjak. Napoleon żądał wina i czekolady nawet podczas intensywnych kampanii wojskowych.

Czekolada zawiera wysokie poziomy silnego stymulanta zwanego teobrominą. Zatrucie tą substancją może powodować niewydolność serca, drgawki, ostre uszkodzenie nerek i odwodnienie. Aby spożyć taką ilość teobrominy, aby okazała się śmiertelną, trzeba by zjeść około 10 kg czekolady.

Psy nie trawią dobrze czekolady. Dla nich produkt ten może być toksyczny, a nawet śmiertelny w przypadku spożycia większych ilości.


Historia czekolady


W 1842 r. firma Cadbury stworzyła pierwszą tabliczkę czekolady. Oficjalnym twórcą czekolady mlecznej był szwajcarski biznesmen, Henri Nestlé, założyciel firmy, która wzięła nazwę od jego nazwiska. W 1875 Daniel Peter i Henri Nestlé dodali skondensowane mleko do stałej czekolady i w ten sposób stworzyli pierwsze czekoladowe batoniki z mlecznej czekolady,

Według Międzynarodowej Organizacji Kakao, Europejczycy spożywają niemal połowę światowej konsumpcji czekolady. Szacuje się, że przeciętny Brytyjczyk, Szwajcar lub Niemiec je rocznie 11 kg czekolady.

Wielkanocne jaja czekoladowe cieszą się największym powodzeniem w Stanach Zjednoczonych, które są ich największym na świecie konsumentem. Największa czekolada na świecie powstała w 2011 roku w Wielkiej Brytanii. Ważyła aż 5,7 tony i została wpisana do Księgi Guinnessa. Wlanie ciekłej czekolady do formy zajęło pracownikom 10 godzin. Czekolada ta została sprzedana w kawałkach, a pieniądze w ten sposób uzyskane zostały przeznaczone na cele charytatywne. Jemy tak dużo czekolady firmy Toblerone, że gdyby batony spożyte w jednym roku ułożyć w rzędzie, miałyby długość 62.000 km przekraczającą obwód Ziemi. Szwajcarska firma stworzyła naturalną czekoladę różowego koloru, pochodzącą z ziarna kakaowego, które wytwarza rubinowy proszek. M&M’s stanowią ulubioną przekąskę astronautów NASA. Po raz pierwszy zostały zabrane na prom kosmiczny w 1981 roku. Niejeden raz czekolada była inspiracją dla kina. Wystąpiła w takich popularnych filmach jak “Like Water for Chocolate”, “Chocolat” i “Charlie and the Chocolate Factory”. W filmie “Willy Wonka and the Chocolate Factory” pojawiła się rzeka czekolady wykonana z ponad 50 tys. litrów wody zmieszanej z czekoladą i śmietaną.

Odsyłamy do kolejnego artykułu na temat czekolady.


Literatura


msn.com/en-au/news/other/30-interesting-facts-about-chocolate/https://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddrinknews/11722935/World-Chocolate-Day-10-weird-chocolate-facts.htmlhttps://edition.cnn.com/2015/10/28/living/national-chocolate-day-fun-facts-feat/index.htmlgourmetchocolatepizza.co.uk/9-facts-about-chocolate-i-bet-you-didn-t-know

3 wyświetlenia