Czekoladowe ciekawostki

Aktualizacja: 24 cze 2019


czekolada, czekoladowe ciekawostki

Z czekoladą wiąże się wiele ciekawych faktów, których być może nie znasz. Oto niektóre czekoladowe ciekawostki:


Pomimo swoich amazońskich korzeni, większość kakao – prawie 70% światowej produkcji – pochodzi z Afryki. Wybrzeże Kości Słoniowej jest największym producentem, dostarczającym około 1,6 miliona ton kakao rocznie.

Do wyprodukowania 450 gramów czekolady potrzebnych jest około 400 ziaren kakaowych.

Czekolada jest jedyną jadalną substancją, która topi się tuż poniżej temperatury ludzkiego ciała. Dlatego czekolada rozpuszcza się w ustach. Majowie wierzyli, że owoc kakaowca jest darem bogów. W czasach Majów ziarna kakao były używane jako waluta, ponieważ uznano, że jest warta więcej niż złoty pył.


Czekoladowe właściwości



czekolada, blok czekoladowy

Aztekowie uważali czekoladę za afrodyzjak. Ich cesarz Montezuma podobno spożywał codziennie około 50 filiżanek xocolatl- czekoladowego napoju, by zapewnić sobie odpowiednią formę na seksualne schadzki. Czekolada dotarła do Europy dzięki hiszpańskim zakonnikom, którzy zabrali ją do różnych klasztorów i początkowo spożywali ją w formie słodkich, gorących, czekoladowych napojów. Wiele znanych osób było miłośnikami czekolady. Marie Antoinette uwielbiała czekoladę, więc często podawano ją w pałacu wersalskim jako napój-afrodyzjak. Napoleon żądał wina i czekolady nawet podczas intensywnych kampanii wojskowych.

Czekolada zawiera wysokie poziomy silnego stymulanta zwanego teobrominą. Zatrucie tą substancją może powodować niewydolność serca, drgawki, ostre uszkodzenie nerek i odwodnienie. Aby spożyć taką ilość teobrominy, aby okazała się śmiertelną, trzeba by zjeść około 10 kg czekolady.

Psy nie trawią dobrze czekolady. Dla nich produkt ten może być toksyczny, a nawet śmiertelny w przypadku spożycia większych ilości.


Historia czekolady