Imbir - niezwykła przyprawa

Aktualizacja: 24 cze 2019


Imbir to przyprawa z o niezwykłych właściwościach. Imbir jest silnym środkiem przeciwzapalnym i bardzo skutecznym lekiem zarówno na chorobę lokomocyjną (ma silne działanie przeciwwymiotne), jak też na różnego rodzaju infekcje. Przeczytaj więcej o innych naturalnych produktach o działaniu przeciwzapalnym.

Ten skromnie wyglądający korzeń guzkowaty ma ostry smak i niezwykłe działanie - zjedzony na surowo i bez żadnych dodatków działa oczyszczająco.

Imbir - naturalny lek

Imbir jest jedną z najstarszych naturalnych substancji leczniczych. Współczesna nauka potwierdziła przeciwzapalne i antyutleniające działanie imbiru. Ma działania antyrakowe, stosowany przy leczeniu migren, poprawia trawienie i przeciwdziała schorzeniom układu pokarmowego, obniża cholesterol i wpływa na stabilizację ciśnienia krwi.

Imbir to niezwykle popularna przyprawa w Azji. Można go znaleźć w curry, w przyprawach do wypieków i chai w Indiach; razem z czosnkiem, cebulą i sosem sojowym występuje powszechnie w Chinach; dodawany do pasty z trawy cytrynowej i kokosa w Tajlandii; i w końcu marynowany, różowy, podawane jako przyprawa do sushi jest przysmakiem wielu z nas.

I choć korzeń imbiru jest ostry, jego części nadziemne są raczej efektowne i piękne. Imbir jest często używany jako roślina ozdobna w ciepłym klimacie. Głównym producentem imbiru pozostają od lat Indie, kraj pochodzenia tej przyprawy. Połowa produkcji pochodzi z wybrzeża Malabar w Indiach.

Występuje w postaci świeżego korzenia i w postaci sproszkowanej (po wysuszeniu). Skóra imbiru może być cienka, jeśli korzeń jest młody lub nieco twarda, jeśli korzeń jest starszy. We wszystkich przypadkach skóra jest jadalna i to właśnie tam znajduje się większość substancji odpowiedzialnych za jego ostry smak. Wnętrze jest bladożółte, twarde i włókniste. Właściwości imbiru


Podobnie jak większość przypraw, imbir nie jest istotnym źródłem mikroelementów (spożywamy go w relatywnie małej ilości). Jest jednak proporcjonalnie bardzo wartościowym źródłem manganu.


To, co czyni imbir wyjątkowym, to fakt, że zawiera również korzystne dla zdrowia związki, które mogą wspomagać trawienie i zmniejszać stany zapalne w organizmie.

Kupując sproszkowany imbir zwracaj uwagę na termin przydatności do spożycia. Suszony imbir nie psuje się, ale z czasem traci moc. Upewnij się (o ile możesz), że imbir, który kupujesz, nadal ma silny, pikantny zapach.

Imbir może czasami wchodzić w interakcje z lekami (np. lekami obniżającymi poziom cukru we krwi, blokerami wapnia), Istnieją doniesienia o interakcjach z lekami rozrzedzającymi krew.

Spożycie dużej ilości imbiru na raz może spowodować zgagę, biegunkę i podrażnienie jamy ustnej. Poza tym - imbir wydaje się być bezpieczny.


Warunki przechowywania


Proszek imbirowy należy przechowywać w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej, najlepiej z dala od źródeł ciepła i światła. Czas przechowywania imbiru wynosi 6 miesięcy. Po tym czasie imbir jest nadal całkowicie bezpieczny do jedzenia, ale traci wiele ze swojego smaku i właściwości. Świeży korzeń imbiru powinien być przechowywany w szufladzie na owoce i warzywa w lodówce, gdzie pozostanie świeży przez dwa do trzech tygodni. Może być również przechowywany w zamrażarce przez okres do sześciu miesięcy. Przechowuj go w całości i zabezpiecz miejsce po odcięciu kawałka korzenia przed włożeniem do lodówki.


Zastosowanie


Bez względu na to, czy masz suszony proszek czy świeży korzeń, imbir jest pysznym dodatkiem do ciepłych napojów, curry, zup, koktajli i wszelkiego rodzaju kasz. Proszek można dodawać do potraw bezpośrednio, a korzeń przed użyciem należy pokroić w plasterki, utrzeć lub rozdrobnić. Pamiętaj, że skórka imbiru jest jadalna!

PRZEPIS

Zupa marchewkowa z tahiną i imbirem

na 4 porcje:


1 średnia cebula

4 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego lub oliwy

1/2 kg młodej marchewki (pęczek, ok. 5 sztuk) lub zwykłej marchewki

1 duża pietruszka (30g)

1 łyżka drobno startego imbiru

1,25 litra bulionu jarzynowego

4 łyżki tahiny

1 łyżka ziaren ze słonecznika


Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju lub oliwie. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę oraz pietruszkę. Smażyć przez ok. 3 minuty, co chwilę mieszając. Przykryć i smażyć przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać imbir. Wlać gorący bulion, zagotować i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut lub do miękkości warzyw. Dodać tahini i zmiksować. Podawać z łyżką uprażonych pestek słonecznika.


Źródło:


materiały ze strony precisionnutrition.com



0 wyświetlenia