Jesz za dużo cukru? Jak sobie z tym radzić?

Aktualizacja: 22 paź 2019




Za dużo cukru !!

Zawsze zaczyna się tak samo: jedno ciastko, które zamienia się w dwa lub trzy, kilka cukierków- o kila za dużo! Bardzo duży stos naleśników na brunch. Cokolwiek zjadłaś, potem prawdopodobnie rozpoznajesz jeden z wielu nieprzyjemnych objawów za dużej ilości cukru. Czasami jest to uczucie mdłości, wyczerpanie lub ból głowy.

Wszyscy wiemy, że trzeba wsłuchiwać się w potrzeby własnego organizmu. A może nasz organizm potrzebuje więcej cukru??!!

Czasami tak, ale przeważnie chodzi o automatyczne zajadanie. Musimy nauczyć się jedzenia intencjonalnego- świadomego. Mam nadzieję, że ten artykuł ci w tym pomoże.


Zaplanuj kolejny posiłek tak, aby zbilansował poziom cukru we krwi


Spożywanie dużej ilości cukru zwiększa zapotrzebowanie na węglowodany. Zaleca się spożywanie posiłków, które stabilizują poziom cukru we krwi. Ale jak to zrobić??

„Pomyśl o białku, błonniku i zdrowym tłuszczu. To trio składników odżywczych pomoże spowolnić tempo, w którym składniki odżywcze dostają się do krwioobiegu, stabilizując poziom cukru we krwi i aktywując hormony, które powodują, że czujesz się syta/y”. Twój talerz powinien być wypełniony co najmniej w połowie kolorowymi warzywami i 20 gramami białka (preferowane są białka roślinne o wysokiej zawartości błonnika, takie jak surowe nasiona dyni lub soczewica). Dobry tłuszcz - to na przykład awokado. Dojrzałe awokado doskonale zastępuje masło.


Zadbaj o dużą ilość błonnika i wody


Według Allison Gross, zarejestrowanej dietetyczki i założycielki Nutrition Curator, błonnik i woda mogą być magiczną kombinacją pomagającą w problemach żołądkowych związanych z nadmiernym spożyciem cukru. „Połączenie błonnika i wody pomaga wypłukać nasz system trawienny. Utrzymują także uczucie sytości, co ogranicza głód i daje lepszą kontrolę nad potrzebą jedzenia następnego dnia. Dokonywanie wyborów żywieniowych w sytuacji, kiedy czujemy głód nigdy nie jest dobrym pomysłem. Rozpoczęcie dnia od bogatego w błonnik węglowodanu na śniadanie - płatków owsianych lub pieczywa pełnoziarnistego Wasa oraz wypicie 1,5 do 2 litrów wody jest pierwszym krokiem do stabilizacji nawyków żywieniowych.


Zadbaj o dużą ilość zielonolistnych sałat


Przedawkowanie cukru może powodować mdłości. Sałaty zielonolistne - starożytne środki wspomagające trawienie - są świetnym balsamem na zbyt dużą dawkę słodyczy. Zielony koktajl wykonany z połowy szklanki natki pietruszki, kilku łodyg selera naciowego, ogórka, cytryna ze skórką (2 cm) i 1 cm imbiru wydaje się być idealnym antidotum na przedawkowanie cukru. Duża dawka cukru we krwi wywołuje stan zapalny w naszym organizmie. Aby przeciwdziałać temu zjawisku zalecane jest spożywanie warzyw krzyżowych, takich jak kapusta włoska, brukselka i kalafior; dodawaj do posiłków lub napojów dużo kurkumy i imbiru; dodawaj kilka łyżeczek nasion bogatych w kwasy omega-3, takich jak siemie lniane lub konopie. I na koniec- jagody, które są źródłem przeciwzapalnych flawonoidów i idealnie nadają się do zaspokojenia naszych słodkich potrzeb.


Pomyśl o planie długoterminowym

Czasami głód cukru może wynikać z innych schorzeń, którymi należy się zająć. Niedobory niektórych witamin i składników mineralnych mogą powodować głód cukru. Zaleca się wykonanie badań przed rozpoczęciem jakiejkolwiek suplementacji witaminami. Brak glutaminy powoduje zwiększone łaknienie na cukier. Glutamina jest aminokwasem, który pomaga zmniejszyć apetyt na cukier. Uczestniczy w tworzeniu glutationu, który jest naszym głównym przeciwutleniaczem pomagającym w naturalnej detoksykacji i zmniejszającym stan zapalny, co w konsekwencji może zminimalizować negatywny wpływ cukru.


Przepis na jesień!!

Pasternak może przypominać marchewkę lub słodkie ziemniaki, ale gdy spróbujesz tego przepisu, te warzywa korzeniowe staną się Twoim ulubionym dodatkiem na jesień. Orzechowy smak pasternaka idealnie równoważy się z prażonymi cytrusami, a posypka tymianku nadaje mu kojący aromat. Pasternak zawiera potas i witaminę B, co czyni go bardzo pożywnym wyborem na jesienny obiad. Prezentowana potrawa jest łatwa do zrobienia i dostarcza wielu wartościowych składników odżywczych i mikroelementów. Co więcej, zestaw inspirowanych jesiennymi kolorami wygląda pięknie na talerzu;)


Pieczony pasternak z pomarańczą i tymiankiem

2 porcje

Składniki: 280 g obranych pasternaków 1 duża czerwona pomarańcza 2 średnie gałązki świeżego tymianku 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska grubo mielony pieprz 2 duże mandarynki


Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Pokrój pasternak wzdłuż na cztery części. Obierz mandarynki i pomarańczę, usuwając skórkę, biały rdzeń, i pokrój w grube plastry. W średnim naczyniu do pieczenia ułóż pasternak i tymianek, skrop je oliwą z oliwek, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Piecz, dwa razy przerzucając pasternak, przez około 35 minut lub do złotego koloru i do miękkości. Rozłóż mandarynki i czerwone plastry pomarańczy na dużym talerzu. Ułóż pasternak i tymianek, skrop odrobiną oliwy z oliwek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na ciepło lub na zimno.

SMACZNEGI!!


Źródło:

https://www.mindbodygreen.com/articles/ate-too-much-sugar-heres-what-rds-say-to-do-next


45 wyświetlenia