Owoce i warzywa – brudna dwunastka i czysta piętnastka

Aktualizacja: 27 kwi 2019



Pestycydy w owocach i warzywach


Wiemy, że owoce i warzywa są elementem każdej zdrowej diety. Czy na pewno wiemy, które owoce i warzywa wybierać, aby unikać toksycznych pestycydów w nich zawartych?

Truskawki, jedne z najbardziej lubianych owoców przodują na liście najbrudniejszych produktów. Potrafią zawierać do 17 różnych pestycydów. Środki te nie są obojętne dla naszego organizmu i mogą powodować nowotwory, wpływać na gospodarkę hormonalną i wywoływać problemy neurologiczne. Ograniczenie spożywania truskawek poza sezonem i kupowanie organicznych, ekologicznych truskawek jest jak najbardziej uzasadnione. Szczególnie dzieci są wrażliwe na negatywne działanie pestycydów.


Lista – Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka


W Stanach Zjednoczonych, corocznie od 2004 roku powstaje lista 12 najbardziej zanieczyszczonych pestycydami owoców i warzyw. Wiele z owoców zawiera kombinacje związków chemicznych.

Około 98% truskawek, brzoskwiń, nektaryn i jabłek wykazuje pozytywny wynik na obecność conajmniej jednego pestycydu. Średniej wielkości ziemniak zawiera więcej pestycydów niż jakikolwiek inny produkt.

Z kolei awokado znajdujące się na liście czystych produktów, jest najczystszym owocem. Mniej niż 1% próbek wykazuje jakąkolwiek obecność pestycydów.

Owoce i warzywa są bardzo ważne w naszej diecie, ale te z listy brudnych produktów rekomendujemy zastępować ekologicznymi, organicznymi odpowiednikami. Produkty z listy Czystej Piętnastki można kupować bez takich ograniczeń.

Poniżej pokazujemy ranking- listę najbrudniejszych  Dirty Dozen i najczystszych produktów Clean Fifteen :


Brudna Dwunastka


1. Truskawki


2. Szpinak

3. Jarmuż

4. Nektaryny

5. Jabłka

6. Winogrona

7. Brzoskwinie

8. Czereśnie

9. Gruszki

10. Pomidory

11. Seler naciowy

12. Ziemniaki


Czysta Piętnastka



1. Awokado

2. Słodka kukurydza

3. Ananas

4. Słodki groszek

5. Cebula

6. Papaja

7. Bakłażan

8. Szparagi

9. Kiwi

10. Kapusta

11. Kalafior

12. Melon żółty

13. Brokuły

14. Pieczarki

15. Melon Cantaloupe


Więcej materiałów na stronie EWG’s 2019 Shopper’s Guide to Pesticides in Produce



0 wyświetlenia