Quinoa- komosa ryżowa, wartościowe źródło białka
Aktualizacja: 24 cze 2019

Czy białko roślinne jest tak samo wartościowe jak białko z produktów mlecznych? Białka są znane jako podstawowy budulec żywych organizmów. W organizmie ludzkim rozkładają się na aminokwasy, które stymulują wzrost i procesy odbudowy. Białka wymagają również dłuższego niż węglowodany czasu dla ich strawienia, co powoduje, że dłużej czujemy się syci, najedzeni dzięki mniejszej ilości kalorii – istotne dla osób próbujących zrzucić wagę. Czy białko roślinne może zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu na proteiny?
Poznajcie produkt, który zawiera białko roślinne w dużych ilościach – quinoa, komosa ryżowa.
Prawdopodobnie wiecie, że produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, jajka i nabiał – są bardzo dobrym źródłem białka. Mogą być jednak jednocześnie bogate w tłuszcze nasycone i cholesterol.
Quinoa – komosa ryżowa
Większość ziaren zawiera małą ilość białka. Quinoa, która jest nasionem komosy ryżowej jest absolutnym wyjątkiem –zawiera ponad 8 g protein w szklance, a w tym wszystkie 9 podstawowych aminokwasów, których nasz organizm potrzebuje do budowy i odbudowy, a sam nie jest w stanie ich wyprodukować. Dlatego quinoa jest często nazywana idealnym źródłem białka, przy czym jest zadziwiająco uniwersalna- quinoa może być dodawana do zup, czy wegetariańskich chili w sezonie zimowym, serwowana z owocami i syropem klonowym jako pożywne śniadanie lub dodawana do różnego rodzaju orzeźwiających letnich sałatek.
Pieczona quinoa z i kukurydzą
Czas przygotowania: 8 minut, gotowanie 23 minuty, 4 porcje

Składniki:
1 szklanka quinoa
1 łyżeczka kuminu
½ łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżeczka surowego kakao
400 g wywaru jarzynowego lub na chudym kurczaku
1 szklanka kukurydzy ze słoika
1/3 szklanki papryki jalapeno
¼ szklanki cienko pokrojonej cebuli
2 łyżki soku z limonki
Przygotowanie:
Lekko przypraż quinoa na ogniu (nie wolno przypalić). Dodaj kumin, sól i kakao, potem wolno dolej wywaru (ostrożnie, gdyż może być efekt kipienia). Postaw garnek na ogniu i doprowadź do wrzenia. Zredukuj ogień i trzymaj na ogniu pod przykryciem ok. 15 minut aż do wchłonięcia całej cieczy.
Wymieszaj paprykę z kukurydzą- dodaj do quinoi i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Dodaj cebulę i sok z limonki. Wymieszaj. Podawaj na ciepło.
Składniki odżywcze w jednej porcji:
Kalorie 218 kcal
Tłuszcze 4 g
Białko 9 g
Węglowodany 40 g
Błonnik 4 g
Cholesterol 0 mg
Sód 313 mg