Sałaty zielonolistne
Aktualizacja: 24 cze 2019
Sałaty zielonolistne
Warzywa zwykle nie mają tyle białka co rośliny strączkowe i orzechy. Wyjątek stanowią sałaty zielonolistne. I tak na przykład 2 szklanki szpinaku zawierają 2,1g białka, a szklanka pokrojonych brokułów – 8,1 g.
Do grona zielonolistnych warzyw należy zaliczyć między innymi jarmuż, sałatę rzymską, szpinak, brokuły, kapustę pekińską i brukselkę. Wymienione rośliny są bogatym źródłem mikroskładników i makroskładników.
Dostarczają organizmowi dużą dawkę folianów (B9, kwasu foliowego), wapnia, żelaza, potasu i magnezu. Zawierają także mangan, beta-karoten, witaminy K1, C, E, B1, B2 i B6.
Szczególnie bogate w minerały są jarmuż, brokuły i szpinak. Dodatkowo warzywa zielonolistne też zawierają zdrowy dla serca błonnik.
Sałatka boćwinowa na ciepło
Czas przygotowania: 10 minut, czas gotowania 11 minut,
4 porcje

Składniki:
4
00 g ciecierzycy ze słoika
400 g czarnej fasoli ze słoika
1 świeża jalapeno pokrojona
½ szklanki posiekanej natki pietruszki
skórka z 1 cytryny
¼ łyżeczki soli himalajskiej
¼ łyżeczki pieprzu
200 g botwiny
¼ szklanki sera emilgrana
Przygotowanie:
Odcedź fasole, zmieszaj w misce z jalapeno, pietruszką, skórką z cytryny i sokiem, solą i pieprzem. Zalej ¾ szklanki wody i gotuj 5 minut. Pokrój botwinę i dodaj do fasoli. Przykryj i gotuj aż botwinka będzie miękka – dodatkowe 7 minut. Podawaj posypane serem.
Składniki odżywcze w jednej porcji:
Kalorie 238 kcal
Tłuszcze 2,5 g
Białko 15 g
Węglowodany 39 g
Błonnik 11 g
Cholesterol 4 mg
Sód 331 mg