Właściwości oleju kokosowego

Aktualizacja: 27 kwi 2019



Produkty kokosowe- olej kokosowy, woda i mleko kokosowe i ich właściwości


Napisano już wiele artykułów na temat orzechów kokosowych. Produkty kokosowe- olej kokosowy, woda i mleko kokosowe i ich właściwości, korzyści wynikające z ich stosowania są przedmiotem wielu opracowań. Pojawiają się jednak głosy, że olej kokosowy nie jest tak zdrowy, jak zwykle się sądzi. Olej kokosowy charakteryzuje wysoką zawartością tłuszczów nasyconych i wyjątkowo wysokim poziomem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych.


Jak jest naprawdę?


Wykorzystywanie produktów kokosowych niesie ze sobą wiele korzyści. Są dobre dla zdrowia, stosowane zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie do pielęgnacji skóry i włosów. Prawie każda część drzewa kokosowego może być do czegoś wykorzystana. Powinniśmy również wiedzieć, że istnieje wiele odmian drzew kokosowych, które mogą rosnąć w chłodniejszym klimacie i nie trzeba mieszkać w tropikach, aby czerpać z nich korzyści.

Czasami olej kokosowy jest mylony z masłem kokosowym. Masło kokosowe jest przecieranym miąższem z orzecha kokosowego, podczas gdy olej kokosowy jest po prostu olejem, który jest wyciskany z miąższu.


Przyjrzyjmy się zatem,


jak wykorzystanie kokosa i drzewa kokosowego może pomóc nam w różnych sytuacjach. Pamiętajmy, że wszystkie cenne właściwości orzechów kokosowych korzystne dla człowieka, są również dobre dla zwierząt


Woda kokosowa


Orzechy kokosowe, zwłaszcza młode, są źródłem wody kokosowej. Ma ona niezwykłe właściwości. Jest jednym z najlepszych naturalnych napojów izotonicznych. Zawiera wiele cennych minerałów, takich jak potas, magnez, wapń i sód. Jednocześnie pomaga kontrolować apetyt i sprawia, że nie czujemy się głodni.

Świetnie nawadnia organizm i można z niej korzystać w przypadkach, gdy nasz organizm ulega odwodnieniu. To powoduje, że jest świetnym antidotum na przedawkowanie alkoholu i doskonale się sprawdza jako płyn uzupełniający elektrolity przy biegunce i wymiotach.

Zawartość tłuszczu w wodzie kokosowej jest bardzo niska, więc obfite jej ilości możesz spożywać bez obawy zwiększenia wagi ciała. Bardzo dobrze nawilża skórę i ogranicza produkcję substancji oleistych przez skórę. W przypadku osób cierpiących na trądzik (o tym, jak radzić sobie ze skórą trądzikową pisaliśmy już TUTAJ) lub inne problemy skórne możesz używać wodę kokosową jako idealny tonik, gdyż ma zdolność oczyszczania, a następnie tonizowania skóry.

Jeśli miewasz zatwardzenia, woda kokosowa może bardzo pomóc. Ze względu na wysoką koncentrację błonnika, pomaga w zapobieganiu niestrawności i zmniejsza występowanie zgagi.

Osoby, które zmagają się z wysokim ciśnieniem mogą często uzyskać poprawę przez codzienne, ranne pice szklanki wody kokosowej. W wielu przypadkach przyczyną wysokiego ciśnienia jest nieproporcjonalny poziom elektrolitów i woda kokosowa zawierająca odpowiednią ilość każdego z nich, może być wykorzystywana jako mechanizm równoważący.


Mleko kokosowe


Mleko kokosowe pochodzi z miąższu kokosa. Nie jest to ciecz, którą można wydobyć z kokosa poprzez jego nakłucie, chociaż wiele osób tak sądzi. Uzyskanie mleka kokosowego z orzecha kokosowego wymaga pewnego przetworzenia. Szczęśliwie jest dostępne w puszkach, kartonach lub butelkach.

Mleko kokosowe jest wykorzystywane jako baza do gotowania w wielu przepisach, szczególnie w kuchni tajskiej i azjatyckiej.

Mleko kokosowe, podobnie jak wszystkie produkty kokosowe jest niezmiernie bogate w witaminy i minerały. Zawiera wysokie poziomy niektórych ważnych minerałów, takich jak żelazo, wapń, potas, magnez i cynk. Zawiera również znaczną ilość witaminy C i E. Jedna filiżanka mleka kokosowego (około 240 g) zawiera 13 g węglowodanów, 5 g błonnika, 5 g białka i 57 g tłuszczów, głównie tłuszczów nasyconych. Mleko kokosowe jest wysokokaloryczne, szklanka mleka dostarcza około 550 kalorii, a zatem powinno być spożywane w kontrolowanych ilościach.

Jedną z ciekawych rzeczy jest to, że produkty kokosowe zawierają bardzo wysoki poziom tłuszczów nasyconych. Stąd również pojawiają się opinie podważające ich zdrowe właściwości. Ale tłuszcze nasycone znajdujące się w produktach kokosowych to głównie krótko-łańcuchowe i średnio-łańcuchowe kwasy tłuszczowe, które zazwyczaj nie są magazynowane przez organizm jako tłuszcze. Zamiast tego stwierdzono, że takie krótko- i średnio-łańcuchowe kwasy tłuszczowe dostarczają organizmowi natychmiastowej dawki energii.

Mleko kokosowe zawiera także związki przeciwutleniające, które zapewniają ochronę przed wolnymi rodnikami i ich szkodliwym oddziaływaniem na komórki i tkanki organizmu.Mleko kokosowe również korzystnie wpływa na włosy. Coraz częściej kokos występuje jako składnik w produktach do pielęgnacji włosów. Zawarta w nim witamina E i tłuszcze skuteczne nawilżają włosy. Ponadto świeże mleko kokosowe może odżywiać włosy i stymulować wzrost włosów. Może być również stosowane przy wypadających włosach. Więcej o innych naturalnych środkach przeciwko wypadaniu włosów znajdziesz TUTAJ.


Olej kokosowy


Olej kokosowy, podobnie jak mleko kokosowe jest źródłem składników odżywczych. Jest szczególnie cenny ze względu na zdolność blokowania części promieni ultrafioletowych. Obniża również ciśnienie krwi, łagodzi podrażnioną skórę i od zawsze był wykorzystywany do ochrony zębów przed próchnicą i infekcjami. Koncentracja korzystnych tłuszczów kokosowych w oleju kokosowym pomaga w trawieniu. Jego właściwości przeciwdrobnoustrojowe mogą pomóc w zwalczaniu podrażnień i infekcji w jelitach spowodowanych grzybem Candida. Jest bardzo dobrym źródłem energii, jednocześnie stymuluje utratę wagi, gdyż tłuszcz dostarczony w tej formie ulega szybkiemu przetworzeniu przez organizm – nie jest magazynowany.

Olej kokosowy jest źródłem zdrowych tłuszczów – ponad 50% tłuszczu w oleju kokosowym to kwas laurynowy. Ma zatem silne właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i antywirusowe, które sprawiają, że poprawia odporność.

W rzeczywistości olej kokosowy jest najbogatszym źródłem kwasu laurynowego po mleku ludzkim. Kwas laurynowy poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, co może zmniejszyć ryzyko takich schorzeń, jak miażdżyca czy choroby serca.

Badania pokazują, że olej kokosowy może przyczyniać się do poprawy koncentracji i sprawności umysłowej. Olej kokosowy zawiera specyficzne tłuszcze, które stymulują naturalną produkcję hormonów w organizmie.


Rafinowane oleje kokosowe Rafinowane oleje nie mają charakterystycznego kokosowego maku i zapachu, ponieważ są filtrowane, a nawet mogą być wybielane. Proces rafinacji podnosi jednocześnie punkt dymienia oleju kokosowego, dzięki czemu może wytrzymać wyższe temperatury podczas gotowania czy smażenia bez tracenia swoich właściwości. Większość rodzajów oleju kokosowego, który znajdziesz w supermarkecie, jest przetwarzana. Taki olej jest wytwarzany z „kopry” (suszonego, łuskanego miąższu kokosowego) i może być poddawany obróbce rozpuszczalnikami podczas procesu ekstrakcji oleju. Rafinowane oleje nie są sobie równe. Niektórzy po prostu podgrzewają miąższ kokosu i mechanicznie go sprasowują, aby uzyskać ole. Inni poddają kokos chemicznej obróbce rozpuszczalnikami, szorstkimi detergentami i / lub dezodorantami w procesie ekstrakcji. Jeszcze inni wykorzystują w produkcji oleju proces zwany uwodornieniem.


Oleje kokosowe "virgin"


Mniej rafinowane oleje są zwykle oznaczone jako „virgin” lub „extra virgin”. Oleje kokosowe, w przeciwieństwie do oliwy z oliwek, nie podlegają żadnym regulacjom. Teoretycznie każdy producent oleju może stosować dowolne terminy. W praktyce olej kokosowy z pierwszego tłoczenia jest zwykle ekstrahowany przez prasowanie na zimno lub wirowanie ze świeżego miąższu kokosowego. Możliwe jest również ekstrahowanie oleju kokosowego w procesie zwanym „mieleniem na mokro”. Tutaj ciecz (lub mleko) jest najpierw pobierana ze świeżego, surowego kokosa. Olej jest następnie oddzielany od cieczy. Proces ten nie różni się od procesu wytwarzania masła z mleka krowiego. Dziewicze oleje kokosowe zachowają więcej oryginalnego smaku kokosowego- mają charakterystyczny kokosowy smak.

I na koniec, olej kokosowy jest doskonałym tłuszczem do używania w kuchni: nie rozkłada się łatwo w wysokich temperaturach, charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia. I jest bardzo smaczny.



Orzechy kokosowe


Skorupa orzecha kokosowego też może być wykorzystana. Włóknista, zewnętrzna warstwa skorupy orzecha kokosowego jest doskonała do kompostowania, a wewnętrzną powłokę można wykorzystać do wytwarzania wszystkiego, od kubków po pojemniki. Po prostu oderwij zewnętrzną warstwę od skorupki, usuń biały miąższ, włóż skorupę do lekko nagrzanego piekarnika, aby odparować wilgoć. Takie naczynie będzie praktycznie niezniszczalne.


Przepis na pikantny winegret z oleju kokosowego:


2 łyżeczki oleju kokosowego, 2 łyżeczki drobno posiekanej szalotki,

1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany

drobno posiekane 2 paski imbiru,

drobno posiekane 2 łyżeczki chilli,

1 łyżeczka sosu sojowego,

1 łyżeczka octu ryżowego


Przygotowanie:

Proporcje na 4-6 porcji, czas przygotowania: 10 minut, czas gotowania: 10 minut


Połącz szalotkę, imbir, czosnek, papryczki chilli i olej kokosowy na małej patelni i mieszaj na średnim ogniu. Mieszaj często, aż szalotki i czosnek staną się przeźroczyste i skarmelizowane - około 10 minut. Dodaj tamari i ocet ryżowy i gotuj przez 1 minutę. Zdejmij z ognia i podawaj, lub przechowaj w lodówce ina później Smacznego!


Literatura:


http://www.seedguides.info/coconut-milk/

https://wellnessmama.com/5734/coconut-oil/

0 wyświetlenia